W nawet niewielkich sklepach musi być osoba zaznajomiona z obsługa kasy fiskalnej. Urządzenie które jest tak nazwane, nie jest jednoznacznym tworem, gdyż mogą to być zarówno wielkie komputery połączone ze sobą szeregowo albo niewielka maszyna licząca. Do każdej z nich należy się jednak odpowiednio przygotować. Dobra kasjerka opanuje każda kasę w minimum jeden dzień. Należy jednak zanim kogoś rzuci się na tak zwana głęboka wodę odpowiednio przygotować. Każda kasa ma tak zwany kluczyk storno, czyli możliwość cofnięcia towaru, który uległ skasowaniu. W większych sklepach zazwyczaj ma go kierownik, który odpowiada za wszelkie błędy. Natomiast gdy rachunek zostanie już wybity, to jego skasowanie może się odbyć dopiero przy tak zwanym ponownym otwarciu nowego rachunku. Oby dwa rachunki w takiej sytuacji muszą się wyzerować i należy je ze sobą połączyć, by ewentualna kontrola skarbowa nie miała żadnych zastrzeżeń. Niestety tego typu rzeczy zdarzają się bardzo często, w zdecydowanej większości z winy klientów.
Błędy na kasie
2015-12-29
opublikowane przez Marta
Dodaj komentarz